Pečený čaj bez bílého cukru

Náhled
1200g ovoce
5 lžic agávového sirupu
2 lžíce palmového cukru
1 citron
 
Koření:
mletý nebo čerstvý zázvor
skořice
hřebíček
muškátový oříšek
vanilka

Zima už ťuká na dveře a sní chřipky, nachlazení a kašel. A Až se nás potom zeptá, jak jsme se připravovali, pokrčíme snad rameny? Ne. Vytáhneme ze spíže skleničku s pečeným čajem a společně s rodinou si večer uvaříme teplý šálek čaje. Tak honem ještě pro ovoce, ať to stihneme včas. A komu se povede pořádná dávka, může napsat pěkná věnování a obdarovat čajem třeba své kolegy v práci.

Vybrané ovoce dobře umyjte (pokud to jsou citrusy tak důkladně odrhnout kartáčem) a potom nakrájejte. Odstraňte veškeré jadřince a pecky, ale citrusovou kůru můžete nechat. Ovoce včas zakapejte šťávou z 1-2 citronů aby nehnědlo. Zaprašte vámi zvoleným koření podle chuti a nasypte cukr a zalijte sirupem. Pečte asi 30-40 na 220 stupňů v hlubokém pekáči. Ovoce pravidelně prohazujte. Aby se nepřipalovalo. Směs plňte do čistých skleniček (dobré všechny předem vylít vařící vodou a potom nechat zcela oschnout na utěrce). Po naplnění je dobře uzavřete a překlopte dnem vzhůru. Nechte je tak dokud směs nezchladne.

K pečenému čaji na pekáči nedolévejte vodu, vůbec nevadí, že není tak plný šťávy jako ten kupovaný. Při přípravě použijte asi 2 polévkové lžíce směsi. Po zalití vařící vodou vždy položím na hrníček talířek a nechám asi 4 minuty odstát. Potom už dle chuti můžete ještě dochutit např citronem nebo pokud máte zrovna chuť na sladší tak troškou agávového sirupu.

Pohrajte si s receptem. Neudělejte čaj všehochuť. Rozdělte si ovoce hodící se k sobě. Jako základ můžete používat třeba jablka, která dochutíte. Do čaje můžete také přidat například kousky aloe, rakytník, šípky nebo třeba rozinky.
Moje kombinace pro inspiraci:
Jablko a hruška se zázvorem (doplněné rozinkami)
Švestky s ostružinami (obsahuje i jablka, která však nejsou tak výrazná)
Jablko a kiwi
Pomeranč s medem - pro přátele (opět jsou zastoupena i jablka)
Nepoužívejte banány.

Lucie Sedláčková
12.11.2013

Vegany Alergiky na mléko Alergiky na vejce Bezlepkovou dietu Diabetiky Redukční diety


Komentáře


Přidat nový komentář:







leazils | 9. 4. 2022, 20:26
Fainting Amoxicillin https://bestadalafil.com/ - Cialis 5 mg cialis generic india Oknlww private kamagra https://bestadalafil.com/ - Cialis buy levitra online
DbpOE | 27. 4. 2021, 7:53
Medicine information leaflet. Brand names.
cost of lyrica generic in the USA
Everything trends of medication. Read information now.
Lucie Sedláčková | 19. 11. 2013, 9:00
Od kupovaných pečených čajů se samozřejmě liší sladkostí a ovoce má více tekutin (jsou doslazované a dolévané buď vodou nebo nějakou ovocnou šťávou). Pokud si čaj ale dobře okořeníte a při servírování necháte odstát pod talířkem aby se chuť uvolnila, tak jsou moc příjemné na prohřátí. Navíc každý si je nakonec může ještě podle chuti přisladit. ;)
G | 19. 11. 2013, 6:26
Děkuji moc. Chystám se to dát k babičkám k Vánocům :)
Lucie Sedláčková | 18. 11. 2013, 23:23
Hodně velká část vody z ovoce se vypaří, takže 3-4 skleničky na dětskou výživu.
G | 18. 11. 2013, 21:43
Kolik skleniček se udělá z uvedeného množství ovoce, prosím? Děkuji.